Petak, 02 Veljača 2018 15:52

KAKO NAPRAVITI BOLJU PREZENTACIJU? Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

Power point je izvrstan alat za izradu prezentacija, no brojne opcije koje sadrži su iskušenje kojem često podlegnemo i zatrpamo prezentaciju listama, tablicama, grafikonima, suvišnim grafikama...prezentacija postane pretrpana, nerazumljiva i naporna za pratiti. Postali smo robovi tog alata. umjesto da on služi nama. Nabrojat ćemo 10 jednostavnih pravila koja će odmah drastično unaprijediti izgled vaših slajdova i prezentacije u cjelini i olakšati vam izlaganje.

Bez lista nabrajanja (bullet points)!

Liste nabrajanja, na jednom slajdu, uništavaju vašu prezentaciju i svode ju na čitanje naglas točki sa liste. Obezvrijeđuju vaš talent kao predavača i beskrajno su dosadne. Uklanjaju dramatiku iz izlaganja i onemogućavaju efektan timing. Riješite ih se odmah!

Započnite na papiru

Ako krenete odmah slagati prezentaciju na računalu to će vam jako ograničiti kreativnost. Tehnikalije i Microsoftovi templateovi će vam odvlačiti pažnju i trošiti vrijeme u ključnom trenutku izrade prezentacije, a to je onda kada slažete kostur i konceptualno osmišljavate prezentaciju. Uzmite stiker papiriće, tretirajte svaki kao jedan slajd i zapišite na svaki sadržaj. Preslagujte ih, bacajte, radite nove i ljepite na veći papir dok ne budete zadovoljni rezultatom. Tek tad sjednite za računalo.

Pravilo 30pt

Vaši gledatelji nemaju vid Supermena. Tekst na slajdu ne smije biti manji od 30pt. Ako je manji, biti će nečitljiv, što će odvlačiti pažnju i izazvati negodovanje u auditoriju.

Nikakve zvjezdice!

U power pointu imate na izbor cijeli niz nekakvih, slobodno oblikovanih, okvira za tekst. Čemu to služi? Za ukrašavanje slajda?! Da li ukrašavanje pridonosi jednostavnosti i razumljivosti ideje? Držite se pravila da ideja na slajdu mora biti jednostavno prezentirana i brzo razumljiva. Kad napravite slajd, uvijek razmislite što bi ste još mogli izbaciti s njega da ideja bude jasnija i jednostavnija.

Vremensko ograničenje a ne broj slajdova

Da, znam da neki ljudi jednostavno nemaju mjeru i osjećaj za vrijeme. Zato pravila često ograničavaju broj slajdova u prezentaciji. Ali nemojte to dopustiti. Ograničenje broja slajdova poništava sva prethodna pravila jer će te završiti s malim brojem prenatrpanih slajdova. Radije ponudite kao alternativno rješenje da se pridržavate vremenskog ograničenja prezentacije. A kroz jednostavne slajdove će te vrlo brzo napredovati, prezenttacija će teći fluidno i biti će vrlo dinamična i laka za pratiti.

Jedna misao po slajdu

Prezentacija vam daje priliku da ispričate svoju priču i prodate ideju. Kada se na jednom slajdu nalazi pet ideja, priča je izgubljena! Kada pregledavate slajd, potrudite se da na svakom bude samo jedna ideja. Dobro se zagledajte u slajd i upitajte se da li je ideja jasno i jednostavno prezentirana. Ako ne razumijete zašto je to bitno, pogledajte na you tubu prezentacije Steva Jobsa i odmah će te sve shvatiti!

Bez loga na svakom slajdu

Ako nakon 20 minuta vaši gledatelji još uvijek ne razumiju tko ste i koju firmu predstavljate, onda ste u ozbiljnim problemima. I logo na svakom slajdu vam neće pomoći. Te suvišne grafike samo stvaraju vizualnu buku na slajdu i smanjuju preglednost i razumljivost. Stavite logo na početak i kraj prezentacije.

Oprez sa grafikonima

Vaša prezentacija vjerojatno nije namijenjena akademicima ili znanstvenicima. Ne stavljajte na slajd kompleksne grafikone koji zahtjevaju od gledatelja minutu dvije samo da bi se snašli i shvatili što predstavljaju. Pojednostavite ih što više, ako ih baš morate koristiti. Ponekad će jedna izvojena i naglašena statistička brojka na slajdu izazvati bolji efekt nego šareni grafikon.

Ispričajte priču

Sva prethodna pravila služe da bi podržala ovo pravilo! Vaš zadatak, kao prezentatora, je da ispričate priču. Neka slajdovi i ono što govorite, odrade zajedno taj posao, Neka priča bude jasna, čvrsta, razumljiva. dodajte konflikt i humor. Budite, za ime Božje, zanimljivi!!! Ispričajte priču koju će pamtiti!

 

Read 1269 times Last modified on Nedjelja, 04 Veljača 2018 10:20

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.