Povijest

Hashtag služi za preciznije određivanje sadržaja vašeg posta kako bi ga korisnici mogli lakše pronaći pretražujući postove po temama. Dakle ako na Twiteru ili Facebooku kliknete u nekom postu na hashtag #Severina prikazat će vam se popis postova koji u sebi imaju taj hashtag.

2007. godine Chris Messina je u svom, sada već legendarnom, postu na Twiteru predložio korištenje ovog znaka, što je Twiter u početku odbio da bi se kasnije predomislio. Prvi hashtag #SanDiegoFire su koristili novinari te iste 2007. prilikom izvještavanja o požaru u šumama San Diega.

Pravila za korištenje Hashtag

Prvo i osnovno pravilo je da ne možete koristiti praznine! Dakle iza znaka #mora slijediti neprekinuti niz slova i/ili brojeva koji funkcioniraju kao link. Dakle, ako slažete hashtag od više riječi, spojite ih i svaku započnite velikim slovom radi veće razumljivosti. Funkcionalno u smislu pretraživanja potpuno je isto #crnipas i #CrniPas.

Možete slobodno korisiti brojeve. #50GodinaPatnje je OK!

Interpunkcijski znakovi su zabranjeni. Dakle ne može: točke, dvotočke, zarezi, točke zarezi, navodnici, uskličnici, upitnici, apostrofi, zvjezdice…Nemojte koristiti ni @ jer taj znak ispred nečijeg Twiter Handlea će poslati taj Tweet njemu direktno.

Budite precizni i određeni. Ako želite da vaš post bude grupiran s postovima koji raspravljaju o dopunskom zdravstvenom osiguranju onda je #DopunskoZdravstvenoOsiguranje puno bolji odabir od samo #osiguranje ili #zdravstvenoOsiguranje ili #zdravstvo. Ne postoji unaprijed postavljena lista hashtagova. Svaka riječ ili kombinacija može postati hashtag.

Ne pretjerujte s brojem hashtagova u jednom #postu. Dobrom praksom se smatraju maksimalno do tri po jednom postu. Sve iznad toga počinje izgledati kao spam. I nemojte u istom #postu hashtagati istu riječ više od jednom. To je nepotrebno!

Uključite kontekst. Ako u post stavite samo hashtag to izgleda potpuno nejasno, zbunjujuće i dosadno npr #Severina. Napisati da je #Severina baš #super također ne pridonosi baš puno konverzaciji.

Specifičnosti hashtagova na pojednim društvenim mrežama

Twiter je rodno mjesto hashtaga pa na njemu oni imaju najraznovrsniju primjenu. Primarno služe za određivanje specifične teme Tweeta. S lijeve strane pod Trends možete vidjeti preporučene hashtagove na temelju vaših tweetova. Kada pretražujete na temelju hashtagova imate 3 mogućnosti filtriranja rezultata; Top prikazuje najrelevantnije i najpopularnije postove s tim hashtagom, All prikazuje sve tweetove s tim hashtagom a People you follow samo postove s tima hashtagom koje su postavili korisnici koje pratite.

Facebook je uveo hashtags sredinom 2013. Sporo su se probijali na toj mreži ali u posljednje vrijeme ih viđamo sve češče. Klikom na hashtag na Facebooku prikazat će se lista postova koji nisu limitirani na osobe koje poznajete.

Instagram korisit hastagove uz slike kako bi ste ih lakše tematski odredili. Neki hashtagovi su specijalno kreirani za instagram foto natjecanja kako bi potakli korisnike na sudjelovanje.

Google+ naravno koristi superioran sustav pretraživanja pa će te klikom na hashtag u postu na gooogle+ dobiti ne samo postove koji sadrže taj hashtag već i postove sa sličnim tagovima i ključnim riječima. Pri tome se s lijeve strane pojavljuju rezultati google pretrage a s desne strane rezultati pretrage u Google+. Na Googlu također možete pretraživati i hashtagove sa Facebooka i Twitera.

Pinterest će nakon klika na hashtag u opisu pina prikazati sve pinove s tim hashtagom ali i one koji istu riječ ili frazu u opisu.

Linkedin je nakon kratke upotrebe udustao od korištenja hashtagova no koristi sličan sustav 3 ključne riječi.

Poslovna upotreba

Mnogi veliki brendovi koriste hashtags za promoviranje svojih proizvoda, događaja ili kampanje. Evo nekoliko savjeta kako i vi možete iskoristiti ovaj alat za razvoj svog posla.

Na svakoj društvenoj mreži koju kanite korisitit u poslovna svrhe napravite kanal (stranicu) posvećen svom brandu tj firmi kako bi svi postovi na tom kanalu bili na jednom mjestu. Odredite jednog zaposlenika zaduženog za provođenje kampanje.

Proučite hashtagove koje uobičajeno koristi konkurencija u vašoj branši kako bi se i vaši postovi počeli pojavljivati kod pretraživanja tih riječi.

Proučite koji su hashtagovi u trendu a imaju veze s vašim poslom pa ih koristite da povečate broj pojavljivanja svojih postova u rezultatima pretraživanja. No budite oprezni, ako koristite popularne hashtagove koji nemaju veze s vama , npr prodajete četkice za zube a koristite #Severina, lako se može dogoditi da budete percipirani kao spamer što vam može nanijeti trajnu poslovnu štetu.

Stvorite vlastiti hashtag za svoj brand, ime firme, događaj ili kampanju. Koristite ga u relevantnim postovima. Uključite taj hashtag u svoje promotivne materijale. Nek bude kratak ali jednoznačan i informativan.

Korištenje hashtaga ne mora biti ograničeno na digitalne medije. Prepoznatljiv hashtag koji se temelji na vašem brendu stavite na štampane promotivne materijale (letke, postere, brošure) i koristite ga u tv ili radio reklamama.

Odgovori

Pretplata na newsletter

Poučni članci i korisni savjeti o digitalnom marketingu, povećanju prodaje, poduzetnišvu, liderstvu, umjetnoj inteligenciji…