Blog

Što je marketinški mix?

Često u razgovoru o marketingu čujemo izraz marketinški miks (marketing mix). Iako se radi o konceptu koji porijeklo vuče iz doba prije pojave digitalnog marketinga, njegovi postulati su i dalje važeći i možemo ih iskoristiti i u ovom, digitalnom dobu.

Pa krenimo od definicije marketinškog miksa.

Marketinški mix je skup alata i strategija koje se koriste za postizanje marketinških ciljeva i zadovoljavanje potreba ciljane publike. Kao i svaka suhoparna stručna definicija, ovo nam baš i ne govori puno. Možda da pogledamo njegovesastavne dijelove, pa će stvar postati jasnija.

Ovaj koncept se sastoji od četiri ključna elementa: proizvod, cijena, promocija i distribucija.

  1. Proizvod: vrstu proizvoda ili usluge koju vaša tvrtka nudi i obuhvaća dizajn, funkcije, ambalažu, robnu …
  2. Cijena: cijenu koju postavljate na svoje proizvode ili usluge. To uključuje razumijevanje vaših troškova proizvodnje, konkurencije i kupovne moći vaše ciljne publike, rate i rokove plaćanja
  3. Promocija: način na koji oglašavate svoj proizvod ili uslugu. To može uključivati ​​reklame, prodajne promocije, odnose s javnošću, osobnu prodaju i društvene medije…
  4. Distribucija: način na koji vaši proizvodi ili usluge dosežu krajnje korisnike. To uključuje odabir kanala prodaje, strategiju skladištenja i isporuke, kao i procese prodaje i distribucije.

Marketinški miks je važan zato što omogućuje tvrtkama da stvore i provode marketinške kampanje koje su usmjerene na ciljnu publiku, povećavajući tako vjerojatnost uspjeha kampanje i postizanje poslovnih ciljeva. Ovaj pristup omogućuje tvrtkama da bolje razumiju svoju publiku i prilagode svoje proizvode, cijene, promocije i distribucijske strategije kako bi bolje zadovoljile njihove potrebe.

Podijelite članak na društvenim mrežama:

Jednom mjesečno šaljemo vam sažetke naših novih članaka posvećenih digitalnom marketingu, umjetnoj inteligenciji i poslovnom leadershipu!

Pretplata na newsletter

Poučni članci i korisni savjeti o digitalnom marketingu, povećanju prodaje, poduzetnišvu, liderstvu, umjetnoj inteligenciji…