Blog

Umjetna inteligencija demistificirana: Sve što početnik treba znati

Daleko od toga da je samo koncept iz znanstvene fantastike, umjetna je inteligencija UI ( u literaturi na engleskom AI – artificial intelligence) postala stvarnost koja se brzo razvija i sve više utječe na naš svakodnevni život. Ali što točno znači umjetna inteligencija?

UI je grana informatike koja se bavi stvaranjem sustava sposobnih za obavljanje zadataka koji obično zahtijevaju ljudsku inteligenciju. To uključuje prepoznavanje govora, učenje, planiranje i razumijevanje jezika.

Postoje dvije glavne vrste umjetne inteligencije: slabija (ili uska) UI (Weak or Narrow AI) i snažnija (ili opća) UI (Strong or General – AGI). Slabija UI je ona koju najčešće susrećemo danas. To su sustavi dizajnirani da obavljaju specifičan zadatak, poput Siri, Alexa, chat GPT ili Bard. S druge strane, snažna UI, koja još uvijek uglavnom pripada području znanstvene fantastike, odnosi se na sustave koji posjeduju sveobuhvatnu ljudsku kognitivnu sposobnost.

Unutar UI, postoje ključni koncepti kao što su strojno učenje (Machine Learning), duboko učenje (Deep Learning), obrada prirodnog jezika (NLP – Natural Language Processing), računalni vid (Computer Vision) i neuronske mreže (Neural Networks).

Strojno učenje je metoda kojom se računalima omogućuje učenje iz podataka bez eksplicitnog programiranja. Duboko učenje je podskup strojnog učenja koji koristi neuronske mreže s mnogo slojeva (duboke mreže) za učenje složenih obrazaca iz velikih količina podataka.

Obrada prirodnog jezika omogućuje računalima da razumiju, interpretiraju i generiraju ljudski jezik. Računalni vid je disciplina koja omogućuje računalima da ‘vide’ i interpretiraju vizualne podatke.

Neuronske mreže su računalni modeli inspirirani ljudskim mozgom. Koriste se za simuliranje složenih obrada podataka koje se događaju u našim mozgovima.

Zašto biste trebali biti informirani o UI? Zato što je UI svuda oko nas. Koristimo je svaki dan, često nesvjesno. Od preporuka na Netflixu, do Siri na vašem iPhoneu, pa čak i do automatskog označavanja lica na Facebooku – sve to je UI.

Ali UI nije samo za zabavu. Također se koristi za za rješavanje složenih problema u medicini, financijama, vremenskoj prognozi, istraživanju podataka i mnogo više.

Svijet se brzo mijenja, a UI je jedan od glavnih pokretača tih promjena. Stoga je važno razumjeti što je UI, kako funkcionira i kako će utjecati na naš svijet. Znanje o UI omogućuje nam da bolje razumijemo i iskoristimo tehnologiju koja nas okružuje, ali i da budemo informirani i aktivni sudionici u oblikovanju naše budućnosti.

Podijelite članak na društvenim mrežama:

Jednom mjesečno šaljemo vam sažetke naših novih članaka posvećenih digitalnom marketingu, umjetnoj inteligenciji i poslovnom leadershipu!

Preporučeni članci

Pretplata na newsletter

Poučni članci i korisni savjeti o digitalnom marketingu, povećanju prodaje, poduzetnišvu, liderstvu, umjetnoj inteligenciji…