Blog

Neuronske mreže: Kako funkcionira ‘mozak’ umjetne inteligencije?

Neuronske mreže (Neural Networks) su ključni element u razvoju umjetne inteligencije (UI) (na engleskom AI – artificial intelligence). Ali što su točno neuronske mreže i zašto su važne?

Neuronske mreže su računalni modeli inspirirani ljudskim mozgom. Sastoje se od slojeva neurona, koji su međusobno povezani i prenose informacije. Kao što neuroni u našem mozgu komuniciraju i prenose informacije, tako i neuroni u neuronskoj mreži obrađuju i prenose podatke.

Svaki neuron u mreži prima ulazne podatke, obrađuje ih i šalje rezultat dalje. Proces je dinamičan i prilagodljiv – neuronske mreže uče iz iskustva, prilagođavajući svoje veze (težine) na temelju ulaznih podataka i očekivanih rezultata.

Zašto su neuronske mreže važne za UI? Zato što omogućuju računalima da ‘uče’ na način sličan našem. Neuronske mreže su temelj mnogih naprednih UI tehnologija, uključujući strojno učenje (machine learning) i duboko učenje (deep learning). Omogućuju računalima da prepoznaju obrasce, interpretiraju podatke i donose odluke – sve to bez eksplicitnog programiranja.

Neuronske mreže su ključne za razvoj sofisticiranih UI aplikacija, poput prepoznavanja govora, prepoznavanja slika, prijevoda jezika i mnogih drugih. Kako tehnologija napreduje, tako će i uloga neuronskih mreža u oblikovanju naše budućnosti postajati sve važnija.

Podijelite članak na društvenim mrežama:

Jednom mjesečno šaljemo vam sažetke naših novih članaka posvećenih digitalnom marketingu, umjetnoj inteligenciji i poslovnom leadershipu!

Preporučeni članci

Pretplata na newsletter

Poučni članci i korisni savjeti o digitalnom marketingu, povećanju prodaje, poduzetnišvu, liderstvu, umjetnoj inteligenciji…